Activ net – ce reprezinta?

Activul net contabil este un indicator de baza in analiza financiara, fiind inclus atunci cand se realizeaza estimarea valorii unei intreprinderi. 

Activ net este acelasi lucru cu capitalul propriu, reprezentand diferenta dintre activul si pasivul extern al intreprinderii. El cuprinde toate bunurile si creantele unei intreprinderi raportate la datoriile pe care le are sau suma capitalurilor proprii si a rezultatului financiar net dupa distribuire. 

Practic, activul net reprezinta suma pe care actionarii ar primi-o atunci cand s-ar face lichidarea (mai exact, suma ramasa din valorificarea activului, dupa ce sunt platite datoriile).

In cazul fondurilor de investitii valoarea curenta a tuturor investitiilor reprezinta activul total al fondului. Din activul total se scad cheltuielile curente de functionare ale fondului, indicatorul rezultat purtand numele de activ net al fondului.

Fondurile deschise de investitii trebuie sa respecte anumite cerinte impuse de legislatie, referitoare la lichiditate, diversificarea portofoliilor administrate si protectia investitorilor.

Valoarea unui titlu se obtine impartind activul net al fondului la numarul total de unitati aflate in circulatie. Denumirea oficiala a valorii unei unitati este Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN). Cresterea valorii unitare a activului net al unui fond intr-o anumita perioada exprima, pentru investitori, randamentul investitiei in fond in acea perioada.

Fondurile deschise de investitii emit continuu unitati de fond pentru viitorii investitori, la pretul curent, adica la valoarea unitara a activului net, plus un comision de subscriere, si trebuie totodata sa rascumpere unitatile de la investitorii care se retrag din fond, la valoarea unitara a activului net, minus un comision de rascumparare. Astfel, numarul total de unitati variaza permanent.

Valoarea activului net si VUAN se calculeaza zilnic si fluctueaza in functie de evolutia preturilor activelor din portofoliu.


Investeste intr-un fond de investitii si mareste-ti veniturile!