Fondurile de investitii vin cu o serie de avantaje in fata altor produse de economisire clasice, cum ar fi depozitele in banca. Pentru a investi intr-un fond de investitii, trebuie urmat un anumit proces si este necesara completarea de documente special destinate acestui lucru.

Care sunt partile implicate in procesul de investitie?

Exista mai multe entitati care sunt implicate in procesul de investitie, si anume:

·         Societatea de administrare a investitiilor

·         Managerul fondului

·         Banca depozitara

·         Banca clientului sau societatea de administrare

·         Fondul propriu-zis de investitii

·         Investitorul / clientul

Care este procedura de adeziune / subscriere la un fond de investitii?

Clientul care vrea sa investeasca intr-un fond de investitii prin intermediul unei banci va trebui sa urmeze urmatoarele etape:

1.      Deschiderea unui cont curent la o banca

2.      Se completeaza documentele de adeziune la sediul distribuitorului, si anume: o cerere de subscriere si declaratia de adeziune pentru prima subscriere.

3.      Se stabileste suma de bani care va fi investita si aceasta va fi retrasa din contul current

4.      Atunci cand clientul doreste ca subscrierea sa fie directa, nu trebuie decat sa bifeze acest aspect pe cererea de subscriere, iar ulterior nu va mai fi nevoie din nou de completarea unei astfel de cereri. La urmatoarea subscriere, clientul va vira in cont suma de bani pe care vrea sa o investeasca si automat societatea de administrare va emite titlurile de participare pentru valoarea sumei respective.

Atunci cand se doreste realizarea subscrierii prin intermediul unei societati de administrare a investitiilor (SAI), trebuie urmate urmatoarele etape:

1.      Clientul va completa la sediul distribuitorului documentele de subscriere, si anume declaratia de adeziune pentru prima subscriere si cererea de subscriere, sub indrumarea reprezentantului SAI.

2.      Clientul va vira in contul fondului de investitii ales suma de bani, prin ordin de plata, standing order sau internet banking.

3.      Din nou, daca se bifeaza optiunea de subscriere directa, nu va mai fi nevoie de o noua cerere de subscriere. Clientul nu va trebui decat sa vireze in contul fondului de investitii suma de bani stabilita, dupa care societatea de administrare se va ocupa de emiterea titlurilor de participare care corespund sumei de bani depuse in cont.

 

Deschide cont pe Investonline si specialistii nostri iti stau la dispozitie.