Atunci cand se doreste economisirea de bani, cei mai multi romani apeleaza la deschiderea unor depozite in banci, considerandu-le mai sigure si mai simple de inteles si de administrat. Multi dintre ei insa pierd astfel avantajele pe care le-ar fi obtinut prin plasarea sumelor de bani pe care vor sa le economiseasca in fonduri de investitii. 

Fiecare tip de produs de economisire prezinta avantaje si dezavantaje. Iar alegerea corecta a celei mai bune modalitati de economisire trebuie sa tina cont de cateva aspecte: ce asteptari exista in ceea ce priveste castigul, pe ce perioada se doreste realizarea investitiei si care este riscul pe care si-l asuma clientul respectiv? 

Dobanzi la depozite vs fonduri de investitii

Un depozit bancar pare la indemana oricui, fiind si mult mai popularizat pentru mase datorita numarului mare de banci existente pe piata. Un depozit bancar poate fi constituit in lei sau in valuta, pentru care se stabileste o perioada fixa, precum si o dobanda anuala fixa. 

In schimb, fondurile de investitii inca reprezinta o necunoscuta pentru cei mai multi dintre romani. Cu toate acestea insa, fondurile pot aduce castiguri mai mari decat un depozit bancar, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. 

Cele mai cautate sunt fondurile deschise de investitii, care ofera posibilitatea de a emite sau de a rascumpara unitati de fond zilnic, spre deosebire de cele inchise, care nu ofera aceasta posibilitate decat in anumite perioade de timp stabilite. 

Fondurile de investitii deschise sau mutuale sunt de mai multe tipuri, in functie de tipul de instrumente financiare in care se investeste, cum ar fi depozite bancare, obligatiuni, certificate de depozit, titluri de stat, actiuni si altele. 

Investitia in astfel de fonduri poate aduce castiguri substantial mai mari decat cele care se obtin prin intermediul unui depozit in banca. Un fond de investitii prezinta un grad mai ridicat de risc, de cele mai multe ori direct proportional cu procentul de unitati de fond care este investit in actiuni. Insa si castigul este pe masura riscului, astfel ca fondurile de actiuni sunt cele mai riscante, insa prezinta si cel mai mare randament. 

In cazul unui depozit bancar, daca se realizeaza retrageri inainte de perioada minima stabilita, va fi eliminate bonificatia de dobanda. In schimb, in cazul unui fond de investitii, la retragerea de bani din cont va fi disponibil randamentul care a fost acumulat pana la acel moment.

In plus, cresterea valorii portofoliului este mult mai mare comparativ cu dobanda care poate fi obtinuta la depozite, astfel ca vine cu un plus atunci cand vine vorba de produse de economisire.

Diversitatea fondurilor de investitii ii imparte pe investitori in mai multe categorii, si anume cei care prefera sa riste si sa castige mai mult, plasand astfel sume de bani in fondurile de actiuni, si cei care isi doresc un venit sigur, astfel ca apeleaza la fonduri cu un grad mai mic de risc, cum ar fi fondurile de obligatiuni sau cele monetare. 


Un fond de investitii iti aduce castiguri mai mari decat un depozit la banca. Deschide acum un cont de investitii!