Exista mai multe tipuri de produse de economisire, puse la dispozitie de banci si de alte institutii financiare, si anume:

Depozite la termen

Acesta reprezinta un produs de economisire cu o anumita scadenta, si anume 7 zile, 14 zile, 1 luna, 2 luni, 100 de zile, 3, 4, 6 si 12 luni. Dobanda este fixa pentru toata durata depozitului. Fiind un depozit la termen, nu se pot face retrageri sau depuneri ulterioare. Cele mai intalnite depozite sunt in lei, euro sau dolari. Depozitele de acest tip pot fi cu reinnoire automata la scadenta sau fara. Avand dobanda fixa, protejeaza economiile de fluctuatiile negative ale dobanzilor bancare.

Cont de economii

Printr-un astfel de cont, se pot face economii, cu posibilitatea de a avea oricand acces la bani si fara sa se modifice dobanda platita de banca. Acesta este un avantaj, comparativ cu depozitul la termen, care nu da posibilitatea de a avea acces la bani inainte de scadenta. Un cont de economii poate fi deschis la orice banca doar pe baza buletinului de identitate.

Plan de economii

Un plan de economii poate fi deschis pe o perioada de 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii automate la scadenta. Un astfel de produs de economisire este perfect pentru obiective precum cumpararea unei case, renovarea unei locuinte sau achizitia unei masini. Dobanda pentru planul de economii se vireaza lunar si se capitalizeaza.

In momentul in care depozitul este retras inainte de data scadentei, vor fi oferite dobanzile calculate si virate pana atunci. In schimb, pentru perioada dintre ultima virare a dobanzii si data lichidarii nu se va oferi nici o dobanda.

Fonduri de investitii

Fondurile de investitii reprezinta organisme de plasament colectiv, practic fiind adunati bani de la mai multi investitori, care ulterior sunt plasati in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, depozite, obligatiuni. Fondurile de investitii mai sunt cunoscute si sub denumirea de fonduri mutuale. Exista doua mari tipuri de fonduri de investitii, si anume fonduri inchise si fonduri deschise. Cele deschise asigura un flux continuu de emisiuni si rascumparari, in timp ce la fondurile inchise de investitii, investirea si rascumparea este discontinua si se poate face doar la anumite perioade.

Pensii private

O pensie privata reprezinta un produs de economisire prin care este platita periodic o suma de bani beneficiarului, distinct de pensia oferita prin sistem public. Pensia privata depinde de contributiile efectuate in timpul vietii active, precum si de profitul obtinut in urma investitiilor care au fost realizate de societatea de administrare a fondurilor de pensii private.

Asigurari de viata

O asigurare de viata preia din riscurile la care poate fi supusa o persoana. Practic, o companie de asigurari va despagubi persoana asigurata sau beneficiarul cu o suma de bani, raportata la suma de bani prestabilita atunci cand s-a incheiat contractul. Suma asigurata va fi stabilita de comun acord a celor doua parti sau la cererea asiguratului. Acest produs de economisire implica plata unei prime de asigurare, din nou stabilite de comun acord, la anumite perioade de timp, care sunt prevazute la incheierea contractului. 

 

Cauti produsul de economisire potrivit pentru tine? Deschide un cont pe Investonline si investeste intr-un fond de investitii.