Ce este un fond mutual?

Fondul mutual mai este cunoscut si drept fond deschis de investitii. Un astfel de fond aduna la un loc resurse financiare de la mai multe persoane, pe care le investeste ulterior in actiuni, titluri de stat, obligatiuni sau alte instrumente financiare.

Un fond mutual este impartit in unitati de fond, a caror structura este asemanatoare cu impartirea pe actiuni dintr-o companie.

In cazul unui fond, investitorul face doua actiuni: plaseaza bani, astfel ca el cumpara sau “subscrie” unitati de fond, iar atunci cand retrage banii dintr-un fond, operatiunea este denumita “rascumparare” de unitati de fond.

De ce sa investesc intr-un fond mutual?

Un fond mutual ofera posibilitatea de crestere a resurselor financiare de care dispune o persoana. Investitiile se fac simplu si eficient, iar de administrarea lor se ocupa investitori profesionisti. Riscul de investitie este minim, avand in vedere diversitatea portofoliului de produse financiare in care se investeste.

Fondurile mutuale ofera si posibilitatea de a retrage oricand banii investiti. Prin lege, fondurile de acest tip sunt obligate sa ofere acces la rascumpararea titlurilor emise. Va fi perceput insa un comision de retragere, in raport cu momentul la care au fost cumparate unitatile de fond. Daca perioada este mai apropiata, comisionul este mai mare, insa daca sunt depasite 12 luni, de multe ori nu se mai percepe nici un fel de comision. Printr-o astfel de strategie, se doreste incurajarea investitiilor pe termen mediu si lung. 

Ce tipuri de fonduri mutuale exista?

Exista trei mari tipuri de fonduri mutuale:

1.      Fonduri de actiuni

Banii sunt plasati in valori mobiliare, in timp fiind obtinute venituri ridicate. Ii sunt caracteristice scadente lungi, astfel ca valorile vor varia. Exista posibilitatea ca veniturile distribuite sa fie incasate sau, daca nu, sa fie reinvestite automat in fond.

2.      Fonduri monetare

Plasamentele se fac in valori mobiliare, cu variatii mici ale valorii, avand in vedere scadentele reduse.

3.      Fonduri de crestere

Plasamentele se regasesc in valori mobiliare cu o valoare care se modifica destul de mult in timp. Valorile mobiliare sunt contractele futures, actiuni de diverse tipuri si obligatiuni convertibile.


Prin Investonline poti sa investesti intr-un fond mutual, oricand, de oriunde !