In ceea ce priveste fondurile de actiuni, acestea investesc in special in actiuni, in conformitate cu denumirea pe care o au. Actiunile sunt emise de diverse companii si sunt listate la bursa. Profitul este obtinut din dividende, si atunci cand valoarea actiunilor creste. Insa, in momentul in care compania se confrunta cu pierderi sau cand piata de capital intra pe un trend descrescator, atunci si investitorii pierd din valoarea investitiei.

Aceste fonduri de actiuni prezinta riscuri destul de mari, deoarece pot fi inregistrate atat cresteri considerabile, cat si scaderi majore, care duc la pierderi. Practic, pentru a intelege cat de riscant este un fond de investitii, trebuie urmarit procentul investit in actiuni. Cu cat acesta este mai mare, cu atat riscul este mai ridicat. Astfel ca aceste fonduri, prin faptul ca investesc preponderent in actiuni, reprezinta cel mai riscant tip de fond de investitii.

Totodata, fondurile pe actiuni asigura investitorilor unele dintre cele mai mari castiguri financiare comparativ cu alte tipuri de fonduri, conform statisticilor realizate la nivel international. Persoanelor care vor sa investeasca pe termen lung li se recomanda investitia in fonduri de actiuni.

Care sunt avantajele fondurilor de actiuni?

-          Riscurile sunt tinute sub control prin diversificare 

-          Dividendele sunt reinvestite automat 

-          Investitorii au acces la anumite tari sau regiuni alese 

-          Portofoliul de investitii este adaptat in permanenta la conditiile pietei

Care sunt riscurile fondurilor de actiuni?

-          Fluctuatia valorii euro poate duce la variatia pretului unitatilor de fond atunci cand e vorba de actiuni emise de companii internationale

-          Capitalul investit poate fi pierdut destul de usor din cauza scaderii actiunilor la bursa

-       Actiunile sunt direct influentate de situatia bursei. Iar bursa poate fi afectata si de diversi factori externi care nu pot fi controlati financiar, cum ar fi diverse decizii politice.

Pentru ca rezultatele sa fie bune, se recomanda ca investitiile sa fie facute pe termen lung, adica pe cel putin 5 ani. Pe termen scurt, pretul actiunilor poate trece prin variatii semnificative, asa ca o investitie pe termen lung amortizeaza fluctuatiile de bursa. In orice caz insa, unitatile de fond pot fi rascumparate oricand doreste investitorul.

 

Esti pregatit sa iti asumi riscuri mari pentru a obtine castiguri substantiale? Investeste acum intr-un fond de actiuni!