Ce sunt fondurile de obligatiuni?

Fondurile de obligatiuni plaseaza banii colectati in obligatiuni, asa cum le spune si numele.

Ce este o obligatiune?

Obligatiunea reprezinta un titlu de valoare care poate fi comparat cu un imprumut. Prin achizitia de obligatiuni, o companie sau persoana fizica se imprumuta cu bani pe care trebuie sa ii ramburseze la momentul scadentei si de asemenea sa plateasca in fiecare an dobanda, pe toata durata valabilitatii obligatiunii.

Si obligatiunile pot fi listate la bursa, asa cum se intampla si in cazul actiunilor.

Ce riscuri prezinta fondurile de obligatiuni?

Atunci cand vine vorba de fonduri de obligatiuni, unul dintre riscuri este reprezentat de dobanda. Atunci cand obligatiunea este emisa in conditiile unei dobanzi fixe, valoarea ei va scadea in momentul in care ratele dobanzilor pe piata monetara vor creste. In schimb, atunci cand dobanzile pe piata scad, obligatiunile isi maresc valoarea.

In cazul unei dobanzi variabile, valoarea obligatiunii va creste odata cu dobanzile de pe piata. Iar daca durata de rambursare este mai mare, la fel si valoarea de piata va depinde mai mult de evolutia dobanzilor.

Un alt risc intalnit in cazul obligatiunilor este reprezentat de riscul de credit. Mai exact, in momentul in care vine scadenta, emitentul se poate afla in incapacitate de plata si astfel nu va putea rascumpara obligatiunea sau nu va putea plati dobanda datorata. Intr-o astfel de situatie, valoarea de piata a unitatii de fond va scadea mult, iar investitorii vor pierde din banii investiti.

In orice caz, obligatiunile prezinta riscuri mai reduse decat depozitele la banca. Comparativ, profitul este mai mare in cazul obligatiunilor comparativ cu depozitele la banci, insa pot fi mai reduse comparativ cu profitul care poate fi obtinut prin investitia la bursa. Riscurile sunt insa mai reduse decat in cazul actiunilor.

Obligatiunile pot fi emise de stat, de companii sau de municipalitati, care au nevoie de bani si care se angajeaza sa ramburseze valoarea imprumutata intr-o anumita perioada de timp, cum ar fi un an, doi, zece sau chiar treizeci de ani.

Obligatiunile emise de stat sunt mai putin riscante, insa si dobanda va fi mai mica. 


Atras de castigurile sigure? Investeste-ti economiile intr-un fond de obligatiuni si sporeste-ti veniturile!