Fondurile defensive fac parte din categoria fondurilor mixte, cunoscute si sub denumirea de fonduri defensive. Astfel de fonduri au o expunere de maxim 35% pe actiuni.

Fondurile de investitii sunt impartite pe mai multe categorii, si anume:

1.      Fonduri deschise

2.      Fonduri inchise

3.      Fonduri de obligatiuni – investesc minim 90% din active in instrumente financiare care au venit fix, fara sa investeasca deloc in actiuni

4.      Fonduri de actiuni – investitia se face in special in actiuni, intr-o proportie de minim 85%

5.      Fonduri mixte sau diversificate – se impart la randul lor in alte subcategorii:

-          Fonduri echilibrate (expunerea pe actiuni este cuprinsa intre 35 – 65%)

-          Fonduri flexibile (expunerea pe actiuni poate fi de 0 pana la 100%)

-          Fonduri dinamice (procentul de expunere pe actiuni depaseste 65%)

-          Fonduri defensive (expunerea pe actiuni este de maxim 35%)

E bine sa afli care este randamentul istoric al fondului de investitii pe mai multi ani.

Inainte de a investi, randamentul obtinut de fondul respectiv de investitii in ultimi ani este un bun indicator referitor la eficienta acestuia, cat de profitabil este si daca iti va aduce sau nu profituri. Practic, istoricul respectivului fond de investitii este o buna carte de vizita, in functie de care iti poti da seama daca se merita sau nu sa investesti bani. Totusi randamentul istoric al fondului nu este o garantie pentru randamentul viitor.

Intreaba daca se ofera despagubiri si care este valoarea acestora

In cazul unui depozit bancar, exista posibilitatea de despagubire in cazul in care banca da faliment. In schimb, in cazul unui fond de investitii, este destul de mica probabilitatea de a primi despagubiri in momentul in care fondul se inchide. Insa in momentul in care ai un cont personal de investitii, care este administrat de respectiva societate de administrare, care are in portofoliu si fondurile mutuale ale societatii, atunci va fi oferita o despagubire de catre Fondul de Compensare a Investitorilor, cu o limita maxima stabilita.

Afla care este gradul de risc al respectivului fond de investitii

Gradul de risc al unui fond de investitii se stabileste in special in raport cu procentul de bani plasati in actiuni. Astfel, de departe cele mai riscante fonduri sunt fondurile de actiuni, care investesc intr-o proportie de minim 85% in actiuni. Totodata insa, acestea sunt si fondurile care pot aduce cele mai mari castiguri pentru investitori. De obicei fondurile defensive su un grad de risc mai scazut.

Risc scazut prezinta fondurile monetare, care nu investesc deloc in actiuni, ci doar in instrumente cu venit fix, sau fondurile de obligatiuni. Risc variabil prezinta fondurile diversificate, in functie de procentul investit in actiuni, cum ar fi cele defensive, cele echilibrate, cele dinamice si cele flexibile.

 

Interesat sa investesti intr-un fond defensiv? Deschide un cont pe Investonline si specialistii nostri iti stau la dispozitie pentru investitii profitabile!