Fondurile dinamice fac parte din categoria fondurilor mixte sau diversificate. Au o expunere pe actiuni mai mare de 65%, iar restul banilor sunt plasati in alte tipuri de instrumente financiare. 

Care este gradul de risc in cazul acestor fonduri dinamice?

Gradul de risc al unui fond de investitii se stabileste in raport cu procentul investit in actiuni. Cu cat se investeste mai mult in actiuni, cu atat fondul respectiv de investitii este mai riscant. Actiunile prezinta un grad mai mare de risc, deoarece dau dovada de instabilitate pe piata. Valorile actiunilor pot fluctua de la o zi la alta sau chiar de la o ora la alta si pot inregistra caderi sau urcari majore.

Fondurile dinamice investesc in actiuni intr-o proportie mai mare de 65%, astfel ca riscul este destul de mare pentru investitori. Exista pe de o parte posibilitatea ca investitorul sa piarda mare parte din banii investiti sau chiar pe toti, dar si sa castige mai mult intr-un termen scurt. Investitia in actiuni aduce atat un risc crescut, cat si posibilitatea de castig major, comparativ cu depozitele in banci spre exemplu. 

Cum alegem fondul dinamic potrivit?

Alegerea fondului dinamic potrivit se face tinand cont de anumite aspecte, cum ar fi istoricul respectivului fond de investitii, gradul de risc pe care il are, banii pe care este dispus sa ii investeasca respectiva persoana si asteptarile pe care le are de la respectivul fond de investitii.

Este important sa stii care a fost in medie randamentul respectivului fond de investitii. Totodata, vanzatorii de titluri de fond mutual vor spune ca performantele din trecut nu sunt neaparat o garantie a celor din viitor, deoarece piata este instabila si pot aparea diferente majore de la o perioada la alta.

In ceea ce priveste riscul pe care il prezinta, unii investitori prefera sa isi asume riscuri mai mari, in ideea in care pot avea si castiguri substantiale. Pentru ca, daca nu risti, nu castigi. Exista insa si un alt tip de investitori, care nu au pretentii la castiguri extraordinar de mari, preferand siguranta banilor investiti. 

Cine te poate ajuta sa alegi fondul de investitii potrivit?

In momentul in care alegi din mai multe fonduri dinamice, este important sa ceri sfatul unui specialist in domeniu, deoarece el te va ghida spre fondul potrivit. Un consilier va sti sa selecteze fondul tinand cont de anumite aspect, cum ar fi suma de bani pe care investitorul este dispus sa o investeasca, gradul de risc pe care vrea sa si-l asume (redus, mediu sau mare), precum si asteptarile pe care le are de la fond.

Unele persoane isi doresc un castig rapid, astfel ca pentru ei sunt potrivite investitiile pe termen scurt. Alte persoane sunt dispuse sa investeasca pe termen lung, mizand pe castiguri mai mici, dar sigure.

 

Vrei sa investesti intr-un fond dinamic? Deschide un cont pe Investonline si apeleaza la experienta profesionistilor!