In ceea ce priveste fondurile de investitii, exista doua tipuri: fonduri inchise de investitii si fonduri deschise. Daca fondurile deschise permit oricand operatiuni de adeziune si rascumparare, situatia este diferita in cazul fondurilor inchise, deoarece aceste operatiuni pot fi facute doar in anumite perioade de timp limitate.

Spre deosebire de fondurile deschise, care au prevederi legale foarte stricte, fondurile inchise sunt mai permisive. Fondurile inchise sunt listate la bursa de cele mai multe ori.

Fondurile inchise se impart la randul lor in doua mari categorii:

1.      Fonduri inchise cu pana la 500 de investitori – atrag resurse financiare in mod privat

2.      Fonduri inchise cu peste 500 de investitori – atrag resurse financiare in mod public

Terminologia folosita in legislatie pentru fondurile inchise de investitii este “Alte Organisme de Plasament Colectiv” (A.O.P.C.). Acestea pot fi impartite in urmatoarele categorii:

AOPC cu politica de investitii permisiva

AOPC cu politica de investitii diversificata

AOPC cu politica de investitii moderata

AOPC cu politica de investitii restrictive

AOPC specializate in investitii monetare

AOPC specializate in investitii in actiuni

AOPC specializate in investitii in obligatiuni

AOPC specializate in  investitii in instrumente ipotecare

AOPC specializate in investitii in instrumente financiare derivate – acestea atrag doar in mod privat resurse financiare

AOPC destinate investitorilor calificati – acestea atrag doar in mod privat resurse financiare, si nu pot avea mai mult de 100 investitori

AOPC specializate in  titluri de participare ale OPCVM si/sau AOPC (practic investesc in alte fonduri de investitii) – acestea atrag doar in mod privat resurse financiare

Fondurile de investitii inchise nu dau dovada de o lichiditate la fel de ridicata ca cea existenta in cazul fondurilor deschise. Lichiditatea poate fi insa compensata prin listarea fondurilor la bursa, astfel incat unitatile de fond pot fi tranzactionate ca si actiunile societatilor. Listarea nu este insa implicita sau obligatorie, ci tine de decizia administratorului fondului.

In cazul fondurilor inchise care sunt listate la bursa, exista un pret de tranzactionare. Valoarea care apare la bursa poate fi diferita de valoarea unitara a activului net. In functie de diferenta, daca este mai mare, mai mic sau egal, fondul in cauza se tranzactioneaza cu prima, la paritate sau cu discount.

Inainte de alegerea unui fond de investitii inchis, investitorul trebuie sa fie atent la diverse aspect, cum ar fi raportul pret / VUAN, politica de investitii, activele in care investeste fondul sau obiective propuse.

Investitia in fonduri inchise care nu sunt listate la bursa este mai dificila din cauza politicii de subscriere si rascumparare care difera de la un fond la altul. In plus, din cauza sumelor investite care sunt imobilizate, investitorii nu beneficiaza de o flexibilitate prea mare in ceea ce priveste procesul de investitie.

 

Vrei sa iti plasezi banii intr-un fond inchis de investitii? Acestea sunt fondurile inchise administrate