Fonduri monetare – reprezinta investitii in instrumente ale pietei monetare, cum ar fi titluri de stat sau depozite la banci. Acest tip de fonduri prezinta un grad mare de siguranta, avand in vedere tipul de investitii efectuate, care au un grad redus de risc.

Fondurile monetare sunt recomandate in special investitorilor care urmaresc obiective financiare pe termen mediu sau scurt si care vor sa obtina profit fara sa piarda valoarea banilor investiti.

Un fond monetar este diferit de un depozit bancar, investitia intr-un fond monetar nu este garantata de catre stat, pe cand depozitul bancar de pana la 100.000 euro este garantat pentru persoanele fizice. De exemplu, in cazul unui faliment al societatii care administreaza un fond de investitii, investitorul pierde banii depusi. In cazul in care banii sunt depusi intr-un depozit bancar deschis de o persoana fizica si apare o astfel de situatie, depozitul respectiv este garantat prin Fondul de garantare al depozitelor in sistemul bancar.

Totodata insa, dobanda unui depozit bancar nu asigura venituri considerabile, deoarece dobanzile bancii sunt destul de mici, iar la acestea se adauga si comisioanele impuse de banca pentru diverse aspecte financiare. Astfel, un depozit la banca ofera stabilitate si siguranta, insa dobanda mareste putin puterea de cumparare a banilor.

Un fond monetar ofera posibilitatea de retragere a banilor in orice moment, spre deosebire de depozitul la banca. In plus, dincolo de randamentul mare, un fond monetar reduce riscul de expunere, deoarece investitia este diversificata pe mai multe banci.

Aceste fonduri monetare asigura un randament mai mare, deoarece administratorii fondurilor mutuale negociaza cu bancile. In aceste fonduri monetare se aduna sume de bani de la mai multi investitori, astfel ca administratorii fondurilor pot negocia oferirea de catre banci a unor depozite mai mari decat cele care sunt prevazute in mod normal pentru un depozit de persoana fizica.

Riscul de investitie intr-un fond monetar este mai scazut decat cel care apare in cazul unui depozit la banca. In momentul in care ai un depozit deschis la o banca, si respectiva banca da faliment, banii se pierd. Insa din moment ce fondul monetar investeste in mai multe banci, riscul este dispersat, iar falimentul unei banci nu inseamna o pierdere atat de semnificativa, pentru ca mai exista alte banci incluse in lista de investitii a fondului respectiv.

Fondurile monetare investesc in special in instrumente de trezorerie si depozite bancare. Ele fac parte din categoria fondurilor mutuale, numite si fonduri de investitii, alaturi de fondurile de actiuni (investitiile se fac in special in titluri de capital), fondurile de obligatiuni (investitiile se fac in obligatiuni). La acestea se adauga si fondurile diversificate, care investesc echilibrat in diverse categorii de instrumente.

 

Deschide-ti un cont si investeste intr-un fond monetar! Beneficiezi de risc redus si siguranta pentru investitiile tale.