Fonduri mutuale – ce reprezinta?

Fondurile mutuale de investitii prezinta o serie de avantaje, dar si cateva riscuri, care vor fi prezentate mai tarziu. Fondurile mutuale sunt recomandate celor care vor sa investeasca chiar daca nu detin cunostinte in domeniile in care doresc sa investeasca sau timp pentru supravegherea investitiilor. 

Ce tipuri de fonduri mutuale exista?

Fonduri de actiuni – acestea sunt caracterizate de un risc investitional marit, iar peste 85% din bani sunt investiti in actiuni

Fonduri de obligatiuni – riscul este unul mediu spre mic, banii vor fi investiti intr-o proportie de 90% in instrumente monetare si obligatiuni, iar 10% merg spre actiuni

Fonduri monetare – prezinta un risc foarte scazut. Banii se investesc intr-o proportie de 90% in depozite bancare si titluri de stat, in timp ce 10% se duc spre obligatiuni. 

Fondurile mixte: care propun investitorilor combinatii intre tipurile de plasamente mentionate mai sus, in diferite proportii.

Gradul de risc al acestora este dat doar de ponderea instrumentelor financiare riscante in raport cu cea a instrumentelor financiare mai putin riscante in totalul portofoliului. In acest sens, fondurile mixte pot fi impartite, la randul lor, in:

    Defensive – care pot lua o expunere de cel mult 35% pe actiuni

    Echilibrate – care pot lua o expunere pe actiuni intre 35% si 65%

    Dinamice – care au o expunere pe actiuni de peste 65%

    Flexibile – care au un mixt de instrumente cu pondere si durata de detinere variabile, astfel incat expunerea pe actiuni poate merge intre 0% si 100%.

Care sunt avantajele fondurilor mutuale?

Lichiditate mare – investitorul poate retrage oricand banii, la valoarea curenta a titlurilor, deoarece fondurile mutuale beneficiaza de o lichiditate ridicata. 

Transparenta tranzactiilor – periodic sunt intocmite rapoarte legate de activitate, de obiectivele de investitii si de riscurile pe care si le asuma investitorii. 

Investitiile pot fi succesive -  investitorul poate depune sold nou pentru cresterea fondului. Un astfel de lucru nu este posibil in cazul depozitelor la termen. 

Portofoliu de investitii diversificat – riscul de a pierde totii banii odata este redus semnificativ, din moment ce banii sunt investiti in mai multe instrumente financiare de diverse tipuri. 

Investitii profesioniste – investitiile sunt realizate de analisti financiari care cunosc piata si cele mai bune tehnici pentru o buna administrare si inmultire a banilor investiti. 

Care sunt dezavantajele fondurilor mutuale?

Exista si riscuri atunci cand vine vorba de investirea in fonduri mutuale. Spre deosebire de deschiderea unui depozit bancar, fondul de investitie nu sunt garantate de catre stat. 

Cum alegem tipul de fond mutual potrivit? 

Dincolo de particularitatile fiecarui fond in parte, este necesar ca cel care investeste sa se gandeasca inainte de toate la perioada de timp pe care vrea sa faca investitia. Daca se doreste o investitie pe termen mediu si lung, adica minim un an, sunt mai potrivite fondurile de actiuni. In schimb, daca se doreste o investitie pe termen scurt, sunt recomandate fondurile care investesc in instrumente bancare, efecte comerciale si obligatiuni de stat. 


Creaza-ti acum un cont gratuit pe Investonline si stabileste impreuna cu specialistii nostri care este cel mai potrivit fond mutual pentru investitiile tale