Atunci cand vine vorba de investitii, multi prefer sa investeasca in fonduri straine. Cea mai mare cautare o au fondurile straine care au expunere pe pietele de actiuni, deoarece acestea ofera si unele dintre cele mai mari castiguri. Anual, aceste fonduri straine atrag sume de ordinul sutelor de milioane de lei de la investitorii romani.

In tara noastra opereaza peste 90 de fonduri straine, care fac parte din categoria fondurilor mutuale deschise si care ofera numeroase beneficii pentru investitori. Aceste fonduri straine sunt administrate de societati internationale si sunt distribuite local prin intermediul retelelor bancare.

Cele mai cunoscute fonduri straine de investitii care opereaza si in Romania sunt ING AM, Pioneer AM, Raiffeisen Capital Management. Cele patru fonduri de investitii au atras la sfarsitul lunii iulie 2014 in jur de 235 de milioane de lei, cu 100 de milioane mai mult decat anul trecut.

Fondurile straine au realizat si achizitii cu actiunile Fondului Proprietatea, ajungand sa detina 0,10% din actiuni si controland astfel 53,98% din capitalul social al acestuia.

Deseori, fondurile straine vin cu castiguri mai mari pentru investitori. Unele dintre cele mai notabile castiguri au fost aduse de fondurile straine care au investit in zona euro si care au distributie si la noi in tara.

Cele mai cautate sunt acele fonduri straine deschise sau mutual, care vin cu o serie de beneficii pentru investitori, cum ar fi posibilitatea de a avea acces oricand la banii investiti si de a face operatiuni de emisiune si rascumparare in fiecare zi.

Aceste fonduri straine pot fi la randul lor de mai multe tipuri:

Fonduri de obligatiuni

Fonduri de actiuni

Fonduri monetare

Fonduri diversificate

 

Fondurile straine trebuie sa fie pasaportate in Romania. Acest proces presupune reguli egale prin care accesul la datele fondului sa fie similar oferit cetatenilor romani. Documentul cu Informatii Cheie pentru Investitori va trebui tradus in limba romana, iar prospectul si raportarile financiare treie sa fie intr-o limba de circulatie internationala.   

 

Vrei sa investesti intr-un fond strain? Deschide un cont de investitii pe Investonline si apeleaza la specialistii nostri pentru investitii profitabile.