Fonduri de investitii – ce reprezinta acestea?

Fondurile de investitii reprezinta organisme de plasament colectiv, fara personalitate juridica, prin intermediul caruia sunt adunate la un loc mai multe tipuri de instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni si depozite.

Atunci cand vorbim despre fonduri de investitii, ne referim la fonduri mutuale, un alt termen folosit pentru a descrie acest tip de instrumente financiare.

Nu orice tip de fonduri de investitii poate investi in actiuni, decat cele cunoscute sub denumirea de fonduri de actiuni sau cele diversificate. In schimb, fondurile de obligatiuni si cele monetare nu investesc in actiuni.

Tipuri de fonduri de investitii

Exista doua tipuri de fonduri de investitii: fonduri deschise si fonduri inchise.

Fondurile deschise de investitii, numite si Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (sau, prescurtat – OPCVM). In limbajul uzual folosit in plan international, acest tip de Fonduri sunt cunoscute ca “open end funds”, iar potrivit ultimului set de reglementari in domeniu la nivelul Uniunii Europene, este folosita notiunea de UCITS (adica „Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities”). 

Acestea se caracterizeaza prin faptul ca emit (pun in circulatie) si rascumpara (scot din circulatie) unitati de fond in mod continuu, oferind astfel investitorilor posibilitatea de a investi (cumpara) respectiv de a dezinvesti (a rascumpara) titluri/unitati de fond in orice moment, pe intreaga durata de functionare a respectivului fond. 

Acest tip de fonduri au de regula o durata de viata nedeterminata. 

Totodata acestea vizeaza, si au voie sa atraga, un numar oricat de mare de investitori, care, de regula, nu au o limita minima cu privire la suma pe care o pot investi. 

Fondurile inchise de investitii, numite si Alte Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (sau, prescurtat AOPC); In limbajul uzual pe plan international pentru acest tip de fonduri se mai foloseste si termenul de “close end funds”, iar in legislatia specifica emisa de Uniunea Europeana se foloseste sintagma de Non-UCITS. 

Ca si caracteristici, prin comparatie cu FDI, Fondurile Inchise de Investitii au o politica mult mai restrictiva in ceea ce priveste accesul, respectiv dezinvestirea; acestea permit cumpararea/rascumpararea de unitati de fond doar in anumite intervale de timp clar determinate prin documentele de functionare. Acest tip de fonduri au de regula o durata de viata determinata – prevazuta in documentele fondului – la incheierea careia, fondul se lichideaza, iar valoarea rezultata este impartita detinatorilor de titluri proportional cu detinerea fiecaruia in parte. 

Acest tip de fonduri de adreseaza unui numar relativ redus de investitori (mai putin de 200 potrivit legislatiei in vigoare) carora, de regula, le este impusa o suma minima, daca vor sa investeasca. 

Fondurile monetare – sunt acele fonduri care investesc cu preponderenta, adica cel putin 90% din valoarea portofoliului, in instrumente monetare (precum conturile curente si de economii, depozitele, titlurile de stat, etc). 

Acest tip de fonduri se caracterizeaza printr-un grad de risc scazut, si in general printr-o crestere modesta dar constanta a valorii titlurilor. De asemenea accesul la bani este foarte rapid si ieftin in termeni de taxe si comisioane de subscriere/rascumparare. 

Acest tip de fonduri pot fi considerate o alternativa la contul curent clasic, oferind o lichiditate comparabila cu acesta, dar castiguri comparabile cu cele aduse de un depozit la termen (“lichiditatea” unei investitii este o caracteristica a oricarei forme de investitie ce consta in calitatea acesteia de a putea fi transformata rapid in bani cash. Cu cat lichiditatea este mai mare, cu atat investitia respectiva poate fi mai repede transformata in bani. Spre exemplu, o investitie in actiuni este mai lichida decat o investitie imobiliara). 

La randul lor, fondurile monetare se impart in doua categorii: 

    Fonduri monetare pe termen scurt – acelea care au o durata medie a plasamentelor de sub 60 de zile;

    Fonduri monetare standard – acelea care au o durata medie a plasamentelor de pana la 1 an;

 

B. Fondurile de obligatiuni – sunt acele fonduri care investesc cu preponderenta, adica peste 90%, in instrumente financiare cu venit fix (precum obligatiunile municipale, de stat sau corporative, sau alte instrumente financiare cu venit fix). 

Au un grad de risc redus – chiar daca mai mare decat cel inregistrat de fondurile monetare, dar ofera de regula randamente ceva mai bune; 

C. Fondurile de actiuni: care investesc cu preponderenta, adica peste 85% din activul lor, in actiuni. 

Aceasta este de departe cea mai riscanta clasa de fonduri, deoarece este extrem de expusa la fluctuatiile pietelor bursiere. Randamentele pot fi insa pe masura riscurilor. 

D. Fondurile mixte: care propun investitorilor combinatii intre tipurile de plasamente mentionate mai sus, in diferite proportii. 

Gradul de risc al acestora este dat doar de ponderea instrumentelor financiare riscante in raport cu cea a instrumentelor financiare mai putin riscante in totalul portofoliului. In acest sens, fondurile mixte pot fi impartite, la randul lor, in: 

    Defensive – care pot lua o expunere de cel mult 35% pe actiuni

    Echilibrate – care pot lua o expunere pe actiuni intre 35% si 65%

    Dinamice – care au o expunere pe actiuni de peste 65%

    Flexibile – care au un mixt de instrumente cu pondere si durata de detinere variabile, astfel incat expunerea pe actiuni poate merge intre 0% si 100%. 

Ce autoritate reglementeaza fondurile de investitii?

Fondurile de investitii sunt reglementate in Romania de Autoritatea de Supraveghere Financiara. O alta institutie insarcinata cu stabilirea corectitudinii evaluarii activelor fondurilor de investitii este si Depozitarul fondului.

Asociatia Administratorilor de Fonduri reuneste toti administratorii locali de fonduri de investitii.

Ce avantaje au fondurile deschise?

-          ofera drepturi si obligatii egale pentru investitori

-          riscul este unul redus

-          investitia este diversificata

-          rapoarte periodice referitoare la activitate, care sunt disponibile public

-          lichiditate mare prin rascumpararea continua a unitatilor de fond

Ce dezavantaje prezinta fondurile deschise?

-         riscul de plasament care apare fie din cauza unei administrari incorecte a activelor, fie din cauza riscului de piata

-          risc legislative

-          investitiile in fonduri deschise nu sunt garantate de stat 

 

Vrei sa castigi mai multi bani? Deschide un cont si investeste in fondul de investitii potrivit pentru tine.