Astazi, oricine are acces la investitii financiare. Populatia poate beneficia usor de diverse produse de investitii, aspect pozitiv pe de o parte, insa si negativ pe de alta parte, deoarece exista riscurile investitionale specific investitiilor financiare.

Daca te decizi sa investesti intr-un fond de investitii sau alte produse de investitie, este important sa apelezi la specialisti care stiu cum sa actioneze in asa fel incat sa beneficiezi de profit de pe urma investitiilor tale.

Nu oricine poate face oferi servicii de investitii financiare pentru altcineva, numai societatile inregistrate la ASF pot efectua asemenea servicii.

Popularizarea nenumaratelor posibilitati de a investi duce si la o avalansa de oferte in acest sens, care nu sunt intotdeauna si reale sau profitabile. In momentul in care primiti pe email sau prin telefon oferte intr-un mod insistent, trebuie sa va puneti un semn de intrebare, avand in vedere faptul ca societatile mari si profesioniste nu fac oferte fara sa aiba o solicitare la baza. In orice caz, in momentul in care se confrunta cu un refuz, nu se insista mai mult.

Uneori, este posibil ca diverse oferte sa vina de la societati carora nu le-ati oferit anterior nici un fel de date de contact. In astfel de cazuri, puteti face o reclamatie catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

De asemenea, o companie nu va inspira incredere in momentul in care abordeaza potentiali clienti la telefon, insa nu poate oferi raspunsuri prompte la intrebarile clientului.

In momentul in care se doreste achizitionarea de produse si servicii din sfera investitiilor, se recomanda verificarea acestora, daca sunt sau nu aprobate de autoritatile din domeniu, si anume BNR - pentru institutiile de credit)  si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Pentru a fi sigur ca societatea de investitii care va cauta ca potential client sau la care doriti dumneavoastra sa investiti este autorizata, nu trebuie decat sa realizati o cautare in site-urile oficiale ale respectivelor institutii, acolo unde exista liste cu toate societatile acreditate in conformitate cu prevederile legii.

Atunci cand se doreste depunerea unei plangeri in ceea ce priveste un produs sau un serviciu financiar, aceasta va fi facuta la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si nu la BNR. Asta nu are legatura cu subiectul, investitii financiare dar este bine de stiut. 

Inainte de a alege un produs financiar, este bine sa se stie faptul ca nu toate produsele de investitii ofera un randament minim garantat. De exemplu, asigurarile unit-linked ofera, in timp ce fondurile mutuale nu prevad nici un fel de garantie.

In caz de frauda, este posibil ca investitorul sa fie despagubit. Micii investitori beneficiaza automat de despagubire, datorita plafonului de compensare existent.

In istoricul unui administrator de fonduri se poate vedea daca in trecut a facut investitii financiare rentabile chiar daca trecutul nu este o garantie pentru viitor.

 

Nelamuriri referitoare la investitiile financiare? Deschide un cont de investitii si ai acces la un consultant pentru a investi profitabil.