Orice persoana care investeste in fonduri de investitii isi va dori sa beneficieze de investitii profitabile. Fondurile de investitii sunt produse financiare de baza si reprezinta o buna alternativa la depozitele bancare, care nu mai sunt atat de profitabile, avand in vedere comisioanele impuse de banci.

Cum poti beneficia de investitii profitabile?

Atunci cand cel care investeste intr-un fond de investitii nu are cunostinte solide de economie, bursa si finante, trebuie sa lase acest lucru pe mana specialistilor in domeniu. Acestia stiu cum sa adopte o politica investitionala care sa iasa in castig, in asa fel incat sa obtina o marire a capitalului investit.

Fondurile de investitii reprezinta portofolii colective prin care banii sunt plasati in diverse instrumente financiare care au un anumit grad de risc, dorindu-se marirea capitalului investit.

Investitorul gestioneaza portofoliul de unitati de fond pe care il administra tinand cont de valoarea unitara a activului net (VUAN), adica pretul unitatii de fond.

Pentru a avea investitii profitabile, specialistii vor alege tipul de fonduri de investitii potrivit posibilitatilor de ordin financiar ale clientilor si al gradului de risc pe care acestia doresc sa si-l asume. Exista mai multe tipuri de fonduri de investitii: fonduri monetare si fonduri de obligatiuni (investesc in depozite bancare), fonduri diversificate si fonduri de actiuni (investesc in actiuni si diverse instrumente ale pietei monetare si de obligatiuni). Fiecare in parte prezinta anumite grade de risc.

Pentru a verifica investitiile profitabile, fiecare investitor trebuie sa urmareasca VUAN-ul, rapoartele semestriale si situatiile anuale, precum si diverse informari transmise in anumite momente cheie.

Cei care se ocupa de plasarea banilor in diverse instrumente financiare trebuie sa se ocupe de astfel de raportari, pentru a asigura transparenta tranzactiilor. Este important ca cei care au investit o anumita suma de bani intr-un fond de investitii sa fie la curent cu situatia banilor investiti.

Cine controleaza activitatea fondurilor de investitii si a investitorilor?

Exista si o serie de institutii si organisme legislative care au rolul de a asigura buna desfasurare a activitatii fondurilor de investitii, in asa fel incat investitorii sa beneficieze de investitii profitabile:

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) – se ocupa cu verificarea respectarii prevederilor legislative in vigoare in ceea ce priveste activitatea fondurilor de investitii

Banca Nationala Romana (BNR) – realizeaza si verifica respectarea cadrului legislative, reglementand bancile depozitare a unitatilor de fond.

Depozitarul Fondului – se ocupa de monitorizarea calcului de active al fondurilor

Socieatatea de administrare a investitiilor are departamente specifice pentru a asigura o buna activitate investitionala :

Departamentul Risc Management – verifica incadrarea in limitele investitionale

Departamentul de Control Intern – asigura incadrarea fondurilor de investitii si a societatilor de administrare a investitiilor (SAI) in limitele legislatiei pietei de capital

Departamentul de Audit Intern si Audit Extern – se ocupa cu verificarea activitatii fondurilor si a societatii


Cum poti beneficia de investitii profitabile? Deschide un cont acum si lasa specialistii nostri sa te ajute sa investesti profitabil.