Cum poti obtine randament la investitii?

Pentru ca un investitor sa beneficieze de randament la investitii, specialistii financiari recomanda plasarea a cel putin unei treimi din economii in investitii. Investitiile in fonduri de investitii sunt mult mai profitabile decat conturile deschise in banca spre exemplu.

Spre exemplu, in 2013, randamentele fondurilor de investitii au fost de cinci ori mai mari decat cele inregistrate de dobanzile bancare.

Un randament bun au prezentat si fondurile de obligatiuni. Prin natura lor, acestea ofera castiguri mai sigure, deoarece obligatiunile sunt instrumente financiare cu un grad redus de risc.

Randament investitii si tipuri de investitori

Investitorii se impart in doua tipuri: cei care isi doresc un randament investitii mare, dar riscant si nesigur, si cei care vor un randament investitii mai redus, dar destul de sigur.

Prima categorie va investi in special in fondurile de actiuni, in cazul carora se fac investitii intr-o proportie de minim 85% in actiuni. Avand in vedere caracterul nesigur al actiunilor, care pot creste sau pot scadea brusc de la o zi la alta, in functie de fluctuatiile bursei, acest tip de fonduri nu ofera siguranta, insa pot aduce profituri mari.

Cea de-a doua categorie de investitori, cei care isi doresc mai degraba stabilitate si un risc cat mai redus de a-si pierde banii investitii, se va indrepta in special spre fondurile de investitii cu un risc mic sau mediu, care investeste putin in actiuni si mai mult in alte instrumente financiare cu venit fix.

In categoria fondurilor cu risc mediu se incadreaza si fondurile diversificate defensive, cu un maxim de 35% investit in actiuni. Tot in aceasta categorie se incadreaza si fondurile de obligatiuni, care au un maxim de 90% investit in instrumente cu venit fix, fara sa se investeasca deloc in actiuni.

Randamentul investitiilor difera asadar destul de mult de la un tip de fond de investitii la altul, dar si de la o perioada la alta.

Randament investitii versus grad de risc

Exista o discrepanta in ceea ce priveste fondurile care atrag cele mai mari sume de bani versus fondurile care ocupa primele locuri in ceea ce priveste randamentul la investitii. Astfel, fondurile de investitii care au un grad redus de risc sunt cele care atrag cei mai multi investitori si totodata si cele mai mari sume de bani.

La polul opus se afla fondurile de investitii care sunt mai riscante si care atrag mai putini investitori, insa care conduc in topul celor mai mari randamente.

 

Cum poti avea randament la investitii? Deschide-ti cont pe Investonline si sporeste-ti veniturile!