Orice investitor va fi interesat sa isi investeasca banii in fonduri care au randament pozitiv. Publicatiile specializate realizeaza clasamente in ceea ce priveste randamentele fondurilor, pentru fiecare tip de fond de investitii in parte: fonduri monetare, fonduri diversificate, fonduri de actiuni si altele.

Specialistii spun ca randamentul este mai crescut in cazul fondurilor de investitii decat in cazul unui depozit la banca. In cazul investitiei in fonduri, se considera ca, daca riscul este mai mare, atunci si castigul posibil va fi mai substantial. Comparativ, in cazul unui depozit bancar, castigul prezinta un grad mult mai mare de siguranta, insa este totodata mult mai redus.

Statistic vorbind, fondurile de actiuni prezinta cel mai mare randament, urmate de cele diversificate si ulterior de cele monetare. Totodata, fondurile de actiuni sunt si cele mai riscante din categoria fondurilor de investitii, deoarece ele presupun o investitie de minim 85% in actiuni. Actiunile prezinta un grad mare de instabilitate pe bursa, ele pot avea cresteri sau scaderi puternice, aspect care poate duce fie la castiguri substantiale, fie la pierderi semnificative de bani pentru cei care investesc.

Randamentul fondurilor este influentat si de produsele financiare in care se investeste: actiuni, obligatiuni, depozite bancare, titluri de stat si alte tipuri de instrumente financiare.

Exista mai multe tipuri de fonduri de investitii, fiind impartite in primul rand in fonduri inchise si fonduri deschise, care se diferentiaza in ceea ce priveste modalitatea realizarii de emisiuni si rascumparari de unitati de fond. In cazul fondurilor inchise, aceste activitati se fac discontinuu.

Fondurile deschise sunt la randul lor impartite in mai multe categorii, 4 la numar, si anume:

Fonduri de actiuni – investesc intr-o proportie de minim 85% in actiuni

Fonduri de obligatiuni – investesc minim 90% in obligatiuni si deloc in actiuni

Fonduri monetare

Fonduri diversificate

Dintre acestea, ultimele doua categorii sunt impartite de asemenea in subcategorii, si anume:

Fonduri monetare – sunt standard sau de trezorerie scurta

Fonduri diversificate – se impart in 4 subcategorii:

-          Defensive – investesc un procent de maxim 35% in actiuni

-          Echilibrate -  investesc in actiuni intre 35% si 65%

-          Dinamice – investesc peste 65% in actiuni

-          Flexibile – investitiile in actiuni variaza intre 0-100%

Randamentele fondurilor sunt influentate de perioada in care se realizeaza investitiile. Cu cat perioada de investitie este mai mare cu atat randamentul este mai mare deoarece beneficiezi de dobanda compusa, adica profitul din primul an va produce si el profit in anul urmator si tot asa se mareste exponential suma care produce randament.

 

Care sunt fondurile cu cele mai mari randamente? Creaza un cont gratuit si beneficiaza de experienta specialistilor nostri pentru a-ti spori capitalul investit!