In momentul in care un investitor investeste o anumita suma de bani in diverse fonduri de investitii, acesta face subscrieri nete. Prin plasarea de bani intr-un fond de investitii, el subscrie unitati de fond, iar atunci cand face retrageri de bani cash, el rascumpara practic unitati de fond.

Oricine poate investi intr-un fond de investitii, indiferent de suma de bani pe care o au la dispozitie sau de cunostintele financiare pe care le poseda.

Aceste subscrieri nete difera de la un fond de investitii la altul. Sunt fonduri de investitii care au mai multe subscrieri nete, insa de o mai mica valoare, si fonduri care au subscrieri mai putine, insa cu valori mari.

Exista doua tipuri de investitori atunci cand vine vorba de aversiunea fata de risc si fondurile de investitii, si anume investitorii pasivi si cei activi. Cei pasivi vor investi in fonduri care prezinta un grad mai mic de risc. Ei sunt cei care detin sume mai mari de bani si nu au timp sa isi administreze portofoliile, astfel ca se multumesc cu un venit mai mic, dar sigur.

Investitorii activi pot avea la dispozitie atat sume mai mici de bani, cat si sume mai mari. Cei activi profita de orice avantaj aparut pe piata, speculand oportunitatile astfel incat sa sporeasca banii investiti.

Exista si o categorie de investitori moderati, care isi propun sa mareasca valoarea portofoliului, insa fara sa isi asume riscuri foarte mari. Un astfel de investitor va miza in special pe protectia in fata unor eventuale pierderi. Strategia lui consta in combinarea riscurilor mari cu cele mici, prin plasarea unitatilor de fond in diverse instrumente financiare.

Atunci cand se fac subscrieri nete mai mari, acestea nu garanteaza implicit si castiguri mai consistente. Practic, nu exista o garantie de castig in momentul in care suma de bani investita este mai mare, insa atunci cand trendul este unul de crestere, implicit cresterea va fi mai mare pentru investitor daca si suma investita este mai mare.

Cele mai mari cresteri sunt inregistrate in special in cazul fondurilor de actiuni, unde randamentul inregistrat este destul de semnificativ. Totodata, acest tip de fonduri prezinta si un risc mai ridicat, astfel ca, asa cum se pot inregistra cresteri substantiale, la fel pot aparea si scaderi reprezentative, care pot duce chiar la pierderea completa  a banilor investiti.

Orice investitor trebuie sa isi asume acest risc inca de la inceputul investitiei. Odata facute aceste subscrieri nete, investitorul trebuie sa fie constient de faptul ca probabilitatea de a castiga bani este egala cu cea de a pierde. De asemenea, este bine de stiut faptul ca posibilitatea de crestere vine odata cu asumarea unui risc mai ridicat.

Fondurile cu risc scazut atrag cele mai multe subscrieri nete pe cand fondurile de investitii in actiuni atrag mai putine subscrieri nete deoarece poarta riscurile mele mai mari.

 

Afla ce tip de fond de investitii ti se potriveste si deschide acum un cont de investitii!