Rolul essential in administrarea fondurilor ii revine societatii de administrare a fondului (numita si Societate de Administrare a Investitiilor, sau SAI), ea are ca scop unic administrarea fondurilor de investitii. O societate de administrare poate administra mai multe fonduri de investitii diferite.

Societatea de administrare stabileste si implementeaza strategia de investitii a fondului si hotaraste care sunt cele mai bune instrumente financiare pentru atingerea obiectivelor fondului.

Un alt element foarte important in mecanismul de functionare a unui fond este societatea de depozitare. Aceasta este o banca al carei rol este certificarea operatiunilor si plasamentelor fondului. Banca depozitara verifica permanent ca operatiunile fondului sa se incadreze in limitele legii, iar performantele raportate sa fie corecte si bazate pe operatiuni reale.

Participarea bancii depozitare, care este reglementata de BNR, la mecanismul de functionare a unui fond mutual reprezinta pentru investitori garantia ca acesta plaseaza banii investitorilor in conformitate cu prevederile legale in vigoare, ceea ce eate un mare plus de incredere in procesul de administrare a fondurilor. 

Investitorii plaseaza bani in fonduri direct prin intermediul societatii de administrare (Intercapital Investment Management) sau prin alti distribuitori (firme de brokeraj sau banci).

Entitatea care se ocupa de reglementarea fondurilor de investitii este Autoritatea de Supraveghere Financiara, care functioneaza in baza Legii 297/2004 privind piata de capital si a Regulamentului nr. 15/2004 referitor la autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor.

Un alt organism care aduna la un loc cele 19 societati de administrare a investitiilor este Asociatia Administratorilor de Fonduri. Respectivele societati gestioneaza la randul lor 54 de fonduri deschise si 14 fonduri inchise. Asociatia are activitatea in Romania, insa este afiliata la EFAMA (European Fund and Asset Management Association), pentru dezvoltarea cadrului organizatoric, profesional si legislativ in care se desfasoara activitatea tuturor fondurilor de investitii. 

 

Acum stii cum functioneaza fondurile de investitii. Alege fondul care corespunde asteptarilor tale si investeste!