Administrarea investitiilor se poate face fie personal, direct de catre cel care investeste banii, sau de catre o societate specializata in administrarea investitiilor (SAI).

Indiferent de modalitatea de administrare, este nevoie de un cont bancar prin intermediul caruia sa fie alimentat contul de investitii. Tot prin acest cont vor putea fi retrase si sumele de bani investite atunci cand se doreste.

Administrarea investitiilor se poate face si prin internet, insa tot prin intermediul unei societati de administrarea investitiilor. In acest caz, se completeaza formularele de adeziune si rascumparare online, fara sa mai fie nevoie de deplasarea la sediul societatii de administrare a investitiilor. 

Fondurile deschise de investitii si conturile individuale de investitii administrate sunt in esenta asemanatoare: portofolii administrate profesional care ofera expunere investitionala in actiuni, obligatiuni, alte valori mobiliare si instrumente financiare. Sunt, de asemenea,

diferente intre cele doua dar cel mai important element care le deosebeste il reprezinta ceea ce, de fapt, detineti. Intr-un fond deschis de investitii detineti unitati ale acelui fond impreuna cu alti investitori. 

Intr-un cont individual de investitii administrat detineti direct actiunile, obligatiunile, alte valori mobiliare si instrumente financiare care compun portofoliul. 

Aceasta diferenta pare neinsemnata, dar ofera unui investitor cateva beneficii cheie:

·         Portofolii de investitii personalizate: Administratorul contului individual de investitii poate aplica strategii de investitii diferite, construind portofoliul in concordanta cu optiunile investitorului, utilizand expunerea pe instrumente financiare diverse, intr-un mod care sa satisfaca obiectivele acestuia, mentinand controlul asupra riscurilor asociate. 

·         Transparenta asupra detinerilor si a tranzactiilor: Fondurile deschise de investitii sunt obligate sa raporteze detinerile din portofoliu semestrial. In intervalul de timp dintre raportari nu se cunosc detinerile fondului, expunerile pe clasele de instrumente financiare si ce schimbari s-au operat in portofoliul fondului pana la aparitia raportului semestrial. Conturile individuale de investitii, pe de alta parte, ofera accesul la informatiile legate de structura portofoliului, tranzactiile efectuate, alocarile si expunerile din portofoliu cu o frecventa mult mai inalta, de regula lunara.   

·         Flexibilitate: In timp ce un fond deschis de investitii este obligat sa mentina limite maxime de expunere pe o clasa de instrumente financiare, in concordanta cu prospectul sau, contul individual de investitii permite structurarea unui portofoliu mult mai flexibil, in cadrul caruia expunerile pot fi modificate functie de oportunitatile aparute, fara limitari, folosind instrumente financiare dintre celemai diverse in scopul fructificarii capitalului, inclusiv instrumentele financiare care nu pot fi utilizate de catre un fond deschis de investitii. 

Daca aceste beneficii par atragatoare, luati in considerare urmatoarele patru elemente care va pot ajuta sa determinati daca un fond de investitii sau un cont individual de investitii este mai potrivit pentru dumneavoastra. 

 

Ai nevoie de ajutor in ceea ce priveste administrarea investitiilor? Deschide un cont pe Investonline si invata de la profesionisti!