Persoana care investeste bani intr-un produs de economisire sau investitii, cum ar fi fonduri de investitii, actiuni, obligatiuni, pensii private, asigurari de viata sau alte produse financiare mai complexe este un investitor.

In economie exista mai multe tipuri de investitii. Unele dintre acestea presupun tranzactii financiare intre agentii economici, altele presupun implicarea in tranzactii si a unor bunuri materiale cum ar fi cladirile, echipamentele industriale mijloacele de transport etc. In primul caz, investitorul intra in posesia unor active specifice: actiuni, obligatiuni, certificate de depozit  sau bouri de tezaur. In al doilea caz activele rezultate au cu totul alta natura: fabrici, companii de transport, hoteluri sau magazine. In primul caz este vorba despre investitii financiare, iar in al doilea caz de investitii reale. De cele mai multe ori nu se poate face o delimitare precisa, deoarece cele doua tipuri coexista.

Investitorii se impart in doua tipuri de risc: cei care isi doresc un randament investitii mare, dar riscant si nesigur, si cei care vor un randament investitii mai redus, dar destul de sigur.

Prima categorie va investi in special in fondurile de actiuni, in cazul carora se fac investitii intr-o proportie de minim 85% in actiuni. Avand in vedere caracterul nesigur al actiunilor, care pot creste sau pot scadea brusc de la o zi la alta, in functie de fluctuatiile bursei, acest tip de fonduri nu ofera siguranta, insa pot aduce profituri mari.

Cea de-a doua categorie de investitori, cei care isi doresc mai degraba stabilitate si un risc cat mai redus de a-si pierde banii investitii, se va indrepta in special spre fondurile de investitii cu un risc mic sau mediu, care investeste putin in actiuni si mai mult in alte instrumente financiare cu venit fix. Un investitor conservator se focuseaza in special pe protejarea capitalului investit. Cele mai multe investitii se fac in obligatiuni sau depozite bancare, preferandu-le in locul investitiilor in actiuni, pe care le evita de cele mai multe ori. Atunci cand investesc totusi in actiuni, au grija sa aleaga companii care au siguranta pe piata si capitalizare foarte mare. Din moment ce riscurile sunt mult mai mari, au grija sa aleaga cu atentie companiile in care sa investeasca.

Un investitor moderat isi propune sa mareasca valoarea portofoliului, avand grija totodata sa se protejeze in fata unor potentiale pierderi. Strategia lui consta in investirea banilor in diverse tipuri de instrumente financiare, astfel incat sa rezulte o combinatie intre investitiile riscante si cele sigure, preferand insa in special companiile care sunt solide pe piata.

In ceea ce priveste investitorul agresiv, acesta nu ezita sa isi asume riscuri mari, astfel incat sa poata obtine un potential de crestere ridicat. Odata cu un risc ridicat vine si posibilitatea de a pierde o mare parte din capitalul investit. Principalul loc de investitie este in actiuni, in special de la companii solide, insa pot exista si actiuni riscante, care duc la pierderi de capital.

Investitorii care sunt “impotriva trendului pietei” cumpara actiuni care nu au potential pe piata la momentul respectiv, in ideea in care acestea vor oferi la un moment dat valoroase. Astfel, este posibil ca uneori randamentele unor astfel de actiuni sa fie in timp mult peste asteptari. 

 

Vrei sa devii investitor? Creaza un cont de investitii si lasa-i pe specialistii nostri sa te ajute sa investesti profitabil.