Activul net este un indicator folosit in domeniul fondurilor de investitii (inclusiv SIF), si reprezinta suma valorii actuale a tuturor investitiilor unui fond (actiuni, obligatiuni, etc), din care se scad cheltuielile (obligatiile) curente ale fondului. Activul net unitar (sau Valoarea Unitara a Activului Net - VUAN) se calculeaza impartind activul net la numarul de unitati de fond in circulatie (sau la numarul de actiuni emise in cazul fondurilor inchise de tipul SIF).

In cazul fondurilor deschise, valoarea unei unitati de fond este chiar VUAN; in cazul fondurilor tranzactionate (ca de exemplu SIF), pretul la bursa poate diferi de VUAN, caz in care se calculeaza indicatorul pret/VUAN si se foloseste pentru comparatii intre diverse fonduri, piete, perioade, etc.

Valoare activ net unitar sau valoare unitara a activului net (VUAN) reprezinta mai exact valoarea titlurilor emise de fond, care se modifica in permanenta. Aceasta valoare se calculeaza in fiecare zi si este disponibila public prin intermediul publicatiilor economice, astfel ca poate fi consultata atat de specialisti, cat si de investitori. 

Activul net al unui fond de investitii este impartit in unitati de fond, iar valoarea unei unitati de fond se calculeaza prin impartirea activului net la numarul de unitati. 

Valoarea unitatii de fond este influentata si de numarul de investitori. In momentul in care un investitor nou vine cu bani in fondul de investitii, creste implicit si numarul de unitati de investitie. Fondul va emite unitati de investitie noi, pentru a evidentia banii noi care au intrat in fond. 

In momentul in care un investitor retrage bani din fond, scade numarul de unitati din fond, prin rascumpararea acestora de catre un investitor. 

Trebuie stiut insa faptul ca retragerea de sume de catre investitori sau depunerea de bani in fond duce doar la modificarea numarului de unitati de fond si a activului total, insa nu si la modificarea valorii unei unitati de fond. 

Valoarea activului se modifica indiferent de activitatea existenta in fondul de investitii. Astfel, chiar daca nu mai apar investitori noi si nici nu se mai fac tranzactii de nici un tip, valoarea activului se va modifica in raport cu dobanzile si dividendele incasate de fond sau in functie de pretul actiunilor la bursa. 

Valoarea activului net unitar se calculeaza adunand valorile curente de piata ale instrumentelor financiare care se afla in portofoliul fondului de investitii, la care se adauga numerarul si alte venituri incasate. Din aceasta suma se scad apoi datoriile, rezultand activele nete totale. Rezultatul se imparte la numarul unitatilor de fond care se afla in circulatie. 

Aceasta valoare se modifica zilnic, fiind influentata de numarul de vanzari si de rascumparari realizate in ziua respectiva. 

 

Beneficiaza de avantajele fondurilor de investitii. Creaza acum un cont si investeste in cele mai profitabile fonduri de investitii.