Daca v-ati hotarat sa deveniti investitor, este recomandat sa discutati cu un consultant financiar care sa va prezinte optiunile pe care le aveti in raport cu obiectivele dumneavoastra, orizontul de timp al economisirii, nevoia de lichiditate si gradul de risc pe care sunteti dispus sa vi-l asumati.

In functie de gradul de risc si politica de investitii, fondurile de investitii pot fi incadrate in mai multe categorii: fonduri monetare, fonduri de obligatiuni, fonduri de actiuni, fonduri mixte.

Fondurile monetare investesc cu preponderenta in instrumente ale pietei monetare, cum ar fi titlurile de stat, depozitele bancare etc. In general, acestea se caracterizeaza  printr-un grad de risc redus si un randament scazut, fiind o alternativa profitabila la contul curent.

Fondurile de obligatiuni investesc cea mai mare parte a portofoliului in instrumente cu venit fix (obligatiuni corporative, obligatiuni municipale, titluri de stat etc.) care, in general, ofera randamente superioare depozitelor bancare.

Fondurile de actiuni - asa cum reiese si din denumirea acestora - sunt orientate, in principal, spre investitii in actiuni, avand un grad de risc ridicat, dar si un randament potential superior celorlalte categorii de fonduri.

Fondurile mixte au un portofoliu diversificat de instrumente financiare, putand sa investeasca in toate categoriile de instrumente financiare.

 Pentru a afla informatii detaliate despre un anumit fond de investitii, este necear sa consultati documentele fondului vizat, care va ofera informatii despre obiectivele acestuia, politica de investitie, gradul de risc, comisioanele percepute, precum si despre modalitatile de a afectua subscrieri si rascumparari.

Randamentul unui fond de investitii (care exprima in procente evolutia unitatii de fond) este corelat cu gradul de risc al acestuia. Astfel, in luarea deciziei de investitii trebuie sa aveti in vedere si perioada recomandata de detinere a fondului, prezentata in documentele acestuia.

Pe paginile fondurilor deschise de investitii Certinvest, aveti posibilitatea de a consulta documentele acestora, precum si evolutia comparativa a unitatilor de fond, selectand perioada de timp de care sunteti interesat.

De asemenea, puteti sa vizualizati rapoartele semestriale si anuale ale fondurilor, in care este prezentata structura detaliata a portofoliului. 

Totodata, trebuie sa tineti cont de faptul ca performantele anterioare ale fondurilor nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare.

Pentru a lua legatura cu un consultant Certinvest, ne puteti scrie la adresa office@certinvest.ro, ne puteti suna la  numarul de telefon 021 203 14 00 sau  puteti stabili o intalnire cu un consultant financiar la sediul nostru din Bucuresti, Str. Buzeşti, Nr.75-77, clădirea Cube Victoriei Center, etaj 10, Biroul 1, Sector 1.