Administrarea petitiilor

Daca doriti sa ne adresati o cerere, reclamatie sau sesizare, va rugam sa cititi Modalitatea de transmitere si solutionare a petitiilor.

Solutionarea alternativa a litigiilor

Potrivit prevederilor legale in vigoare (OUG nr. 38/2015 privind solutionarea alternativa dintre consumatori si comercianti si Regulamentul ASF nr. 4/2016 privind organizarea si functionarea Entitatii SAL-Fin) in calitatea dvs. de consumatori, aveti dreptul de a apela la solutionarea alternativa a litigiilor si de a accesa procedurile de solutionare alternativa a litigiilor in cazul in care va exprimati in mod expres si voluntar optiunea de solutionare prin aceasta metoda pentru situatiile in care solutia comunicata nu raspunde in totalitate solicitarilor dvs. exprimate prin petitii.

Pentru entitatile autorizate, reglementate si/sau supravegheate de ASF, consumatorii se pot adresa direct pentru solutionarea alternativa a litigiilor catre Entitatea de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar nonbancar denumita SAL-Fin care, ca singura entitate in domeniile in care ASF are competenta, vine in intâmpinarea consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

Misiunea SAL-Fin este de a organiza solutionarea extrajudiciara a litigiilor financiare non-bancare in materie de consum, interne si transfrontaliere, prin colaborare cu experti in domeniul financiar non-bancar (conciliatori), in mod echilibrat, intr-un termen rezonabil si fara costuri pentru consumator, in functie de procedura aleasa de parti prin care se poate propune sau se poate impune o varianta de solutionare a litigiului.

Rezolvarea litigiilor va fi gratuita, neexistand taxe judiciare de timbru sau alte taxe aferente procedurilor. Pentru cazurile in care sunt solicitate expertize, traduceri de documente sau alte probe suplimentare, cheltuielile vor fi suportate de catre partea care le solicita.

Regulamentul de organizare si functionare a SAL-Fin este disponibil aici.   Pentru mai multe informatii cu privire la modalitatea de supunere a unui litigiu in atentia SAL-Fin, va rugam sa consultati Ghidul SAL-Fin.

In completare, puteti consulta si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor: anpc.ro